Informatie

Volgens het RIVM zijn er in de afgelopen twee jaar 20 mensen ziek geworden van de listeria bacterie en massaal brengen we onze vleeswaren producten terug bij de supermarkt.

Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 20.000 mensen door roken en wereldwijd 5 miljoen. Maar niemand brengt zijn of haar sigaretten of shag terug naar de winkel?

 • Wist u dat rookstopmedicatie altijd minder slecht is dan doorroken?!
 • Volgens de World Health Organisation  sterft er elke 6 seconden iemand aan de gevolgen van roken.
 • Ruim 80% van de rokers wil stoppen en ruim 1 miljoen mensen doen jaarlijks een stoppoging.

Hulp bij stoppen

Voordelen van stoppen met roken

Je weet al lang dat het beter is om niet te roken. En wellicht heb je dit in het verleden ook al een keer ervaren. Soms gaan mensen de eerste tijd na het stoppen wat meer hoesten. Wist je dat dit een goed teken is? De longen zijn dan slijm aan het opruimen. Bij de meeste mensen neemt na ongeveer vier tot zes maanden de slijmproductie en het hoesten af. Het heeft daarom altijd zin om te stoppen.

Ook als je al veertig jaar gerookt hebt.

En ook als je heel veel rookt.

Voordelen van stoppen met roken:

 1. Na twintig minuten dalen de bloeddruk en hartslag;
 2. Na twaalf uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal;
 3. Na twee tot twaalf weken zijn de longfunctie en bloedsomloop verbeterd;
 4. Na één tot negen maanden is de rokershoest weg en heeft de ex-roker meer adem;
 5. Na een jaar is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten gehalveerd;
 6. Na vijf tot vijftien jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker;
 7. Na tien jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd;
 8. Na vijftien jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Tips

Denk je erover om te stoppen met roken? Goed bezig! Om je alvast op weg te helpen, geven we je een paar tips.

Veel mensen denken dat stoppen met roken een kwestie van wilskracht is. Dat het lukt als je maar echt wilt. Zo simpel is het vaak niet! Er zijn wel dingen die je kan doen om de kans op succes groter te maken. Vraag rokers uit je omgeving bijvoorbeeld of ze niet in jouw buurt willen roken. Of nog beter: stop samen. En bedenk alvast welke momenten voor jou lastig zijn en hoe je daarmee om kunt gaan. Een professional kan je helpen met een goed plan. Ook zijn er stoppen-met-roken programma’s en apps die je kunnen helpen. De kans dat je blijvend stopt met roken is dan veel groter.

 1. Breng je rookgedrag in kaart: hoeveel rook je per dag, op welke momenten en waardoor ga je roken, wat zijn triggers voor jou?
 2. Zoek iemand die ook wil stoppen of iemand bij wie je terecht kan als je het moeilijk hebt.
 3. Kijk naar jezelf in de spiegel als je rookt.
 4. Plan vervangende bezigheden en afleiding.
 5. Bereid je voor op de moeilijke momenten: wat ga je dan doen? Maak een actieplan.
 6. Vertel iedereen in je omgeving dat je gaat stoppen, zo voorkom je dat andere mensen jou in verleiding brengen. Vraag of andere mensen niet in jouw buurt willen roken.
 7. Richt je huis anders in: maak van je favoriete rookplek een andere plek, gooi oude pakjes sigaretten, aanstekers en asbakken weg (ook buiten).

Kosten

Vanaf 2020 brengen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt dan volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden één keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

 • Persoonlijke coaching
 • Groepstrainingen
 • Voorgeschreven medicijnen
 • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen (let op: medicatie wordt alleen vrijgesteld van het eigen risico in combinatie met gedragsmatige begeleiding die onderdeel is van een stoppen met roken programma)

Wat betekent dat voor jou?

Je kan 1 keer per jaar gratis gebruik maken van een stoppen-met-roken programma. Dat programma moet wel erkend zijn. Onderstaand geven we per zorgverzekeraar aan of je de kosten vergoed krijgt, of dat je zelf moet betalen. Het kwaliteitsregister stop met roken geeft je hier een overzicht van wat erkende programma’s zijn.

Wij staan achter
#achterhoekrookvrij