HELP JE
PATIËNT!

Waarschijnlijk loop je wekelijks tegen hetzelfde probleem aan: het is echt beter voor je patiënt om te stoppen met roken. Je wil het gesprek wel aangaan, maar wat kan je je patiënt eigenlijk bieden? Is er wel voldoende hulpaanbod? En past dat aanbod wel bij je patiënt? Wij kunnen je daarbij helpen.

Ook is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat in 2030 de hele zorg rookvrij is. Op www.rookvrijezorg.com kan je meer informatie vinden hoe je een rookvrije werk- en behandelcultuur kan realiseren.

MOTIVEER!

Motiverende gespreksvoering (motivational interviewing) is een gesprekstechniek die in begeleiding kan worden toegepast. De techniek is gericht op het bewust worden van de voor- en nadelen van het eigen gedrag (in dit geval: roken) en de bestaande alternatieven. Het doel is om motivatie voor verandering op te wekken of te versterken, met respect voor de eigen zienswijze en bereidheid van de roker. Bij ondersteuning bij stoppen met roken is deze vorm van gespreksvoering effectief bevonden.

Hulpmiddelen

Wil je patiënt stoppen met roken? Aan de hand van een paar vragen kan je je patiënt een passend hulpmiddel laten vinden.

Het webinar ‘Goede zorg = Rookvrije zorg’ van 30 juni voor professionals van zorginstellingen die hun organisatie rookvrij willen maken, is terug te kijken (duur: 60 minuten; organisatie: Verslavingskunde Nederland).

Interventie

De interventie is ontwikkeld voor rokende cliënten met een lichte verstandelijke beperking (IQ 50-70) of rokende cliënten die moeilijk lerend zijn (voorheen zwakbegaafd genoemd; IQ 70-85), met bijkomende problemen in het adaptief functioneren. Hierna spreken we in deze interventiebeschrijving over cliënten met een LVB. Het hoofddoel van de interventie is dat de motivatie van cliënten met een LVB om te stoppen of minderen met roken is vergroot.

Kijk op interventies.loketgezondleven.nl voor meer informatie

Voor jou als huisarts en praktijkondersteuner

Enquête Achterhoek Rookvrij onder praktijkondersteuners
Afgelopen voorjaar is een enquête uitgezet onder praktijkondersteuners S en GGZ. Doelen waren om informatie op te halen over de huidige werkwijze en om zicht te krijgen op hun wensen en behoeften als het om stoppen-met-roken begeleiding gaat. In totaal hebben 41 praktijkondersteuners (respons 24%) de enquête ingevuld. Gemiddeld begeleidt een praktijkondersteuner achttien rokers per jaar bij het stoppen.

Sinds dit jaar worden erkende groepstrainingen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, en is er meer aanbod aan groepstrainingen in de regio. De praktijkondersteuners vermoeden dat bij bijna de helft van de rokers een groepstraining goed zou passen. De behoefte aan sociale steun is vooral belangrijk bij deze groep. Vooral voor patiënten die veel moeite hebben met stoppen of die veel mislukte stoppogingen hebben ondernomen, kan een groepstraining iets toevoegen, denkt men.

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Tegelijkertijd verwachten mensen wel van hun huisarts of praktijkondersteuner dat die het gesprek aangaat over roken. De meeste praktijkondersteuners geven aan dat ze stoppen-met-roken begeleiding leuk vinden om te doen en dat het ze energie geeft. De website van Achterhoek Rookvrij (www.achterhoekrookvrij.nl) is bij de meeste deelnemers bekend, maar nog niet iedereen heeft er een kijkje op genomen. Aan de praktijkondersteuners is tot slot gevraagd hoe Achterhoek Rookvrij hen kan ondersteunen in hun werk. Twee zaken kwamen hier duidelijk uit naar voren:

 • regelmatige informatie over praktische zaken rond trainingen, zoals data en locaties in de buurt, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief.
 • scholing voor praktijkondersteuners, waarbij als thema’s worden genoemd:
  – informatie over de laatste ontwikkelingen
  – methoden en technieken over bijvoorbeeld gespreksvaardigheden, omgaan met verslaving, gedragsverandering.

Daarmee gaat de werkgroep Achterhoek Rookvrij aan de slag. Een eerste actie is dat wij jullie regelmatig gaan informeren over trainingsdata en -locaties. Ook gaan we zorgen voor scholing die aansluit bij jullie wensen.

Is jouw praktijk al rookvrij of op weg daar naartoe? En wil je een gratis raamsticker met het logo van Achterhoek Rookvrij ontvangen? Mail dan naar info@achterhoekrookvrij.nl en geef je adresgegevens door.

Om jouw patiënten te helpen stoppen met roken hebben we de volgende handigheden voor je verzameld.

 • De zorgmodule leefstijl roken in zijn geheel vind je hier en de samenvatting van de module vind je hier.
 • Voor een praktijkadvies over het voorschrijven van nicotinevervangers kijk eens hier bij het Trimbos Instituut.
 • Een aanvraagformulier voor een vergoeding om te stoppen met roken vind je hier.
 • Druk deze bureaukaart/brochure af.

Voor jou als verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Wist je dat:

 • 40 kinderen per dag in Nederland ter wereld komen die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook?
 • 45 baby’s per jaar overlijden doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt?
 • baby’s en peuters kans lopen op grote gezondheidsschade doordat ze meeroken met hun ouders?

Als verloskundige, jeugdverpleegkundige of kraamverzorger weet je hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van oorontstekingen tot astma.

Ook roken of meeroken tijdens de zwangerschap is erg schadelijk. Er kunnen complicaties optreden bij de zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. De kans op overlijden van het kind is groter. Er zijn nadelige gevolgen op de lange termijn, zoals overgewicht en gedragsproblemen. Hoe ga je het gesprek aan met een rokende ouder of zwangere die uw praktijk bezoekt? Het project Rookvrij Opgroeien van het Trimbos Instituut helpt je daarbij.

Ook voor jullie hebben we handigheden verzameld:

 • Bekijk hier de toolkit met meer informatie voor jou als professional én met info voor je patiënt(en).
 • Download hier de bureaukaart/brochure.
 • Bezoek de site van het Trimbos met een folder over rookvrij opgroeien.

Word ambassadeur!

Je kan nu ambassadeur worden voor een Rookvrije Start. Zo kan jij je collega’s stimuleren om zich ook in te zetten voor dit onderwerp.  Zo kunnen we samen werken aan een Rookvrije Start! Als ambassadeur krijg je ondersteuning van de Taskforce Rookvrije Start met bijvoorbeeld gratis e-learning, voorlichtingsmaterialen en toegang tot de toolkit.
Aanmelden kan hier.

Factsheet van Pharos

Bekijk hier het factsheet van Pharos voor laaggeletterden en zwangerschap

Deze organisaties doen al mee

Achterhoek rookvrij

Achterhoek rookvrij
Zwembad Rekken SV De Koppel KV Olympia 22 Korfbalvereniging SEV Ponyclub en Rijvereniging Zelhem Natuurspeeltuin samen delen Argo Atletiek De IJsselcrossers FCCL Speeltuin Beltrum AV Archeus Freriks SV Hakkelerkamp Kinderboerderij De Ahof Ropes & Running Ava 70 Atletico '73 SV Robbedoes SV De Vrees SV Rozenstraat SV De Berg Buurtvereniging Vijverberg-Zuid FC Trias SV Schoneveld Kinderboerderij Engbergen Kinderboerderij Slingeland Ziekenhuis SV De Bleek Speeltuin Beltrum SV Grol Gemeente Aalten AVA 70 SV Varsseveld Voetbalclub NVC Active Sport & Healthcenter V.V. Sprinkhanen Gemeente Montferland DVC '26 S.V. Concordia Wehl SC Doesburg Tennis + Padel Doesburg CKV SEV Olympus ‘58 - Doetinchemse Hockey Club - TC Zuid - SV DZC ’68 Stg. Figulus Welzijn Aalten-Dinxperlo Gemeente Doetinchem VV Ruurlo VV Deo VV Reünie VVG '25 VV Viod Huisartsenpraktijk Hummelo-Keppel Huisartsenprakijk Doktershof Gemeente Winterswijk Gezondheidscentrum Den Papendiek Huisartsenpraktijk Het Station Gezondheidscentrum Het Anker Gemeente Bronckhorst Gemeente Oost Gelre Gemeente Berkelland Gemeente Oude IJsselstreek Huisartsenpraktijk de Schaapskamp Huisartsenpraktijk t Spieker Zwembad 't Walfort FC Dinxperlo Zwembad Het Blauwe Meer Speeltuinvereniging D'n Geetelingshook Speeltuinvereniging Borculo - Noord FC Eibergen Hartemink Groep Openluchtzwembad 't Vinkennest SV Trefpunt de Berg Hessenbad Manege Het Loenhorst Vordens Tennis Park SV. Socii Korfbalvereniging SEV Zelhem Zelhemse Auto- en Motorclub ZAMC Vereniging Isala Groep Scouting Doesburg Speeltuinvereniging Kindervreugd Kinderboerderij Kokiezier Zwembad Rozengaarde VV Doetinchem HC Gorssel/Epse - SV Epse Speeltuinvereniging De Bolderhoek Zwembad de Boskoele Sportvereniging Harfsen Voetbalvereniging Witkampers Graaf Otto Groep Lochem Lochemse Hockey Club (LHC) Lochemse Tennis Club LTC Gemeente Lochem vv Den Dam Speeltuin de Schatberg Speeltuinvereniging Kindervreugd Hamalandhal Stichting speelvoorziening Zieuwent, speeltuin De Waareise RKVV Ajax B Stichting Beachvelden Winterswijk SV Kindervreugd De Totempaal Winterswijkse Tennis Club WTC Huisartsenpraktijk Beltrum Huisartsenpraktijk van der Holst Atletiekvereniging Hanzesport BSV Deventerwegkwartier De Groene Wig FC Zutphen Kinderboerderij De Schouw Korfbalvereniging KVZ MHC Zutphen Voetbalvereniging AZC Wielersportvereniging ETP Zutphen Van Rossum's Koffie Van Rossum's Koffie Tennisvereniging L.T.C. de Kei

Zwembad Rekken

Berkelland

SV De Koppel

KV Olympia 22

Korfbalvereniging SEV

Ponyclub en Rijvereniging Zelhem

Natuurspeeltuin samen delen

Argo Atletiek

De IJsselcrossers

FCCL

Speeltuin Beltrum

AV Archeus

Freriks

SV Hakkelerkamp

Kinderboerderij De Ahof

Ropes & Running

Ava 70

Atletico '73

SV Robbedoes

SV De Vrees

SV Rozenstraat

SV De Berg

Buurtvereniging Vijverberg-Zuid

FC Trias

SV Schoneveld

Kinderboerderij Engbergen

Kinderboerderij Slingeland Ziekenhuis

SV De Bleek

Speeltuin Beltrum

SV Grol

Gemeente Aalten

AVA 70

SV Varsseveld

Voetbalclub NVC

Active Sport & Healthcenter

V.V. Sprinkhanen

Gemeente Montferland

DVC '26

S.V. Concordia Wehl

SC Doesburg

Tennis + Padel Doesburg

CKV SEV

Olympus ‘58 - Doetinchemse Hockey Club - TC Zuid - SV DZC ’68

Olympus ‘58
Doetinchemse Hockey Club
TC Zuid
SV DZC ’68

Stg. Figulus Welzijn Aalten-Dinxperlo

Gemeente Doetinchem

VV Ruurlo

VV Deo

VV Reünie

VVG '25

VV Viod

Huisartsenpraktijk Hummelo-Keppel

Huisartsenprakijk Doktershof

Gemeente Winterswijk

Gezondheidscentrum Den Papendiek

Huisartsenpraktijk Het Station

Gezondheidscentrum Het Anker

Gemeente Bronckhorst

Gemeente Oost Gelre

Gemeente Berkelland

Gemeente Oude IJsselstreek

Huisartsenpraktijk de Schaapskamp

Huisartsenpraktijk t Spieker

Zwembad 't Walfort

FC Dinxperlo

Zwembad Het Blauwe Meer

Speeltuinvereniging D'n Geetelingshook

Speeltuinvereniging Borculo - Noord

FC Eibergen

Hartemink Groep

Openluchtzwembad 't Vinkennest

SV Trefpunt de Berg

Hessenbad

Manege Het Loenhorst

Vordens Tennis Park

SV. Socii

Korfbalvereniging SEV Zelhem

Zelhemse Auto- en Motorclub ZAMC

Vereniging Isala Groep Scouting Doesburg

Speeltuinvereniging Kindervreugd

Kinderboerderij Kokiezier

Zwembad Rozengaarde

VV Doetinchem

HC Gorssel/Epse - SV Epse

Speeltuinvereniging De Bolderhoek

Zwembad de Boskoele

Sportvereniging Harfsen

Voetbalvereniging Witkampers

Graaf Otto Groep Lochem

Lochemse Hockey Club (LHC)

Lochemse Tennis Club LTC

Gemeente Lochem

vv Den Dam

Speeltuin de Schatberg

Speeltuinvereniging Kindervreugd

Hamalandhal

Stichting speelvoorziening Zieuwent, speeltuin De Waareise

RKVV Ajax B

Stichting Beachvelden Winterswijk

SV Kindervreugd De Totempaal

Winterswijkse Tennis Club WTC

Huisartsenpraktijk Beltrum

Huisartsenpraktijk van der Holst

Atletiekvereniging Hanzesport

BSV Deventerwegkwartier

De Groene Wig

FC Zutphen

Kinderboerderij De Schouw

Korfbalvereniging KVZ

MHC Zutphen

Voetbalvereniging AZC

Wielersportvereniging ETP Zutphen

Van Rossum's Koffie

Van Rossum's Koffie

Tennisvereniging L.T.C. de Kei

In de Achterhoek zijn al veel organisaties 100% rookvrij.
Staat jouw club, organisatie of vereniging er nog niet bij?

Meld je bij ons aan!

Contact

Wij staan achter
#achterhoekrookvrij