Nicotinevervangers
Stoppen-met-roken medicijnen werken ieder op hun eigen manier in op de hersenen. Dat klinkt spannend maar nicotine doet dit ook. De meeste voorgeschreven stoppen-met-roken medicijnen zijn:
- Zyban,
- Champix en
- Nortrilen.
Vraag bij je huisarts welk middel het meest geschikt is in jouw situatie. Als je kiest voor medicatie dan hoort daar ook begeleiding bij, je slikt immers een medicijn. De combinatie van begeleiding en medicatie geeft de grootste kans om te stoppen. Deze medicijnen worden door je zorgverzekeraar alleen vergoed, als je ze gebruikt in combinatie met erkende begeleiding.
Hoeveel moet ik gebruiken?
Wil je stoppen met behulp van een nicotinevervanger dan is het goed om bij te houden hoeveel sigaretten je op een dag rookt; 1 sigaret bevat ongeveer gelijk 1mg nicotine.
Rook je minder dan 10 sigaretten per dag?
Dan kan je met behulp van spray, kauwgum of een zuigtablet de nicotine binnen krijgen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.
Rook je meer dan 10 sigaretten per dag of 1,5 tot 2 pakjes shag per week?
Dan liggen nicotinepleisters het meest voor de hand, tenzij je last hebt van een huidziekte, zoals eczeem of psoriasis.
Let erop dat de hoeveelheid nicotine per pleister (in milligram) evenveel is als het aantal sigaretten dat je rookt. Er zijn pleisters van het merk Nicotinell en Niquitin. De pleisters zijn er in drie verschillende sterktes: van 7, 14 en 21 mg.
Meestal is het advies om per drie weken af te bouwen in sterkte van de pleister maar je kan het ook langer gebruiken. Beide merken zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. De bijwerkingen die nicotine-vervangende middelen geven zijn hetzelfde als de nicotinewerking in de sigaret, maar in een sigaret zitten nog meer schadelijke toevoegingen die giftig zijn.