Stoptober interview Linda Huisman

Linda Huisman werkt bij een huisartsenpraktijk in Hoog-Keppel als praktijkondersteuner. De praktijk heeft ongeveer 4500 patienten.

WAAROM IS AANDACHT VOOR HET THEMA ROKEN NODIG?
In de praktijk zien we genoeg roken-gerelateerde aandoeningen. Deze kunnen voorkomen worden of stabiliseren als mensen stoppen met roken. We kaarten het regelmatig aan, op het spreekuur. Maar mensen komen ook met een hulpvraag of roken-gerelateerde klachten bij de huisarts en worden doorverwezen naar mij. Ik begeleid mensen individueel, bied zorg op maat aan. Goed luisteren naar degene die tegenover je zit is erg belangrijk. Wat zijn de doelen en motivatie van deze persoon? Samen bespreken we de risico’s en de voor-en nadelen van stoppen. Tot een jaar na de stopdatum ondersteun ik mensen.

STOPTOBER
Stoptober is iets landelijks, dus mensen worden getriggerd om te stoppen met roken. Die aandacht voor stoppen met roken was voor ons de aanleiding om een webinar te organiseren. We hebben het webinar op verschillende manieren onder de aandacht gebracht, bijv. via een artikel in de lokale krant, het spreekuur, door Stoptober posters op te hangen en Stoptober visitekaartjes op het bureau in de spreekkamer te leggen. Tien mensen hadden zich aangemeld voor het webinar. Vier mensen hebben het webinar daadwerkelijk gevolgd en twee mensen wilden het achteraf nog bekijken. Tijdens het webinar vertel ik onder andere over de risico’s van roken, het effect van stoppen met roken op je lichaam, de hulpmogelijkheden die er zijn. Ook is er gelegenheid om persoonlijke redenen om te stoppen uit te wisselen. Rokers willen elkaar ook helpen met stoppen, is mijn ervaring.

De mensen die aangesloten zijn bij onze praktijk blijven we volgen bij hun stoppoging. Inmiddels zijn er ook al mensen op het spreekuur geweest die naar aanleiding van het artikel in de krant willen stoppen met roken.

Wij hebben het webinar als erg positief ervaren en denken erover in de toekomst ook andere onderwerpen op deze manier onder de aandacht brengen, zoals alcohol (IkPas) en bewegen.

Daarnaast willen we een filmpje maken over stoppen met roken dat we op de website kunnen plaatsen. Deze kunnen we dan ook via een link in de mail toesturen naar mensen die een afspraak hebben over stoppen met roken.

Goede tip is om de achterkant van de visitekaartjes van Stoptober te gebruiken als afsprakenkaartjes. Zo geef ik mensen die niet voor het stoppen met roken komen tóch een trigger om erover na te denken.

ROOKVRIJ GEZONDHEIDSCENTRUM
Ander succes is dat geen enkele medewerker van ons meer rookt. Niet roken werkt aanstekelijk 🙂

Wij vinden het erg belangrijk om roken bespreekbaar te maken. En uit te stralen: als je rookt en wilt stoppen, kom maar langs. De deur staat voor je open. En dat werkt!