Tips

Denk je erover om te stoppen met roken? Goed bezig! Om je alvast op weg te helpen, geven we je een paar tips.

Veel mensen denken dat stoppen met roken een kwestie van wilskracht is. Dat het lukt als je maar echt wilt. Zo simpel is het vaak niet! Er zijn wel dingen die je kan doen om de kans op succes groter te maken. Vraag rokers uit je omgeving bijvoorbeeld of ze niet in jouw buurt willen roken. Of nog beter: stop samen. En bedenk alvast welke momenten voor jou lastig zijn en hoe je daarmee om kunt gaan. Een professional kan je helpen met een goed plan. Ook zijn er stoppen-met-roken programma’s en apps die je kunnen helpen. De kans dat je blijvend stopt met roken is dan veel groter.

1

Breng je rookgedrag in kaart: hoeveel rook je per dag, op welke momenten en waardoor ga je roken, wat zijn triggers voor jou?

2

Zoek iemand die ook wil stoppen of iemand bij wie je terecht kan als je het moeilijk hebt.

3

Kijk naar jezelf in de spiegel als je rookt.

4

Plan vervangende bezigheden en afleiding.

5

Bereid je voor op de moeilijke momenten: wat ga je dan doen? Maak een actieplan.

6

Vertel iedereen in je omgeving dat je gaat stoppen, zo voorkom je dat andere mensen jou in verleiding brengen. Vraag of andere mensen niet in jouw buurt willen roken.

7

Richt je huis anders in: maak van je favoriete rookplek een andere plek, gooi oude pakjes sigaretten, aanstekers en asbakken weg (ook buiten).

Wij staan achter

#achterhoekrookvrij