HOE VOORKOM
IK ROKEN BIJ JONGEREN?
Goede rolmodellen zijn zó belangrijk voor de volgende generatie. De meeste rokers zijn namelijk gestart toen ze nog jong waren. Als we kunnen voorkomen dat jongeren beginnen met roken, hebben we in 2040 een rookvrije generatie.
Kinderen die vanaf nu worden geboren:
- gaan naar een rookvrije kinderopvang en scholen, spelen in rookvrije speeltuinen;
- sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen;
- leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.
Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn.
Tips voor ouders
1
Kies een moment dat het jullie beiden goed uitkomt om te praten. Maak er een ontspannen en prettig moment van.
2
Probeer een zo open mogelijk gesprek te voeren. Laat je kind zelf vertellen en luister goed. Probeer niet te snel te oordelen.
3
Wat vindt jouw kind van roken? Welke risico’s en gevaren kent je kind al? En welke nog niet? Focus vooral op de negatieve effecten op de korte termijn. Zoals het achteruitgaan van sportprestaties, de stank, een slechter gebit en de kosten.
4
Geef aan wat je zelf vindt. Waarom vind jij het belangrijk dat je kind niet gaat roken?
5
Maak een rekensom van al het geld dat roken kost. En bedenk samen wat je kind met dat geld kan doen.
6
Maak duidelijke afspraken. Geef aan dat je niet wil dat je kind rookt. En spreek eventueel af welke beloning je kind krijgt als het lukt om tot zijn/haar 18e niet te roken.
7
Geef zelf het goede voorbeeld. Als je zelf rookt, probeer dan te stoppen. Kinderen die ouders hebben die roken, hebben een grotere kans om later zelf ook te gaan roken. Wil je (nog) niet stopen? Rook dan buiten en niet in het bijzijn van je kind. Wacht na het roken van een sigaret nog minstens 10 minuten met naar binnen gaan. Dit verkleint de kans op het meeroken van ‘derdehands rook’.
8
Leg sigaretten altijd buiten het bereik van kinderen. Dan voorkom je dat je kind in een nieuwsgierige bui gemakkelijk aan sigaretten kan komen.
9
Vraag af en toe eens of het is gelukt om niet te roken, bijvoorbeeld na een feestje. Als het niet gelukt is, probeer er dan samen achter te komen waarom het zo moeilijk is voor je kind. Is het wel gelukt? Beloon dit dan door te zeggen hoe trots je bent!
10
Als je zelf rookt vind je het misschien lastig om roken bij je kind te verbieden. Toch werkt dit wel het best. Als je zelf rookt, kun je namelijk heel goed uitleggen hoe moeilijk het is om te stoppen met roken.
Meer informatie over roken en tips over hoe je het gesprek met jongeren hierover kunt voeren vind je op de websites www.rokeninfo.nl en www.helderopvoeden.nl. Daar is ook informatie te vinden over vapen en snus.