HELP JE
PATIËNT!
Waarschijnlijk loop je wekelijks tegen hetzelfde probleem aan: het is echt beter voor je patiënt om te stoppen met roken. Je wil het gesprek wel aangaan, maar wat kan je je patiënt eigenlijk bieden? Is er wel voldoende hulpaanbod? En past dat aanbod wel bij je patiënt? Wij kunnen je daarbij helpen.
Ook is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat in 2030 de hele zorg rookvrij is. Op www.rookvrijezorg.com kan je meer informatie vinden hoe je een rookvrije werk- en behandelcultuur kan realiseren.
MOTIVEER!
Motiverende gespreksvoering (motivational interviewing) is een gesprekstechniek die in begeleiding kan worden toegepast. De techniek is gericht op het bewust worden van de voor- en nadelen van het eigen gedrag (in dit geval: roken) en de bestaande alternatieven. Het doel is om motivatie voor verandering op te wekken of te versterken, met respect voor de eigen zienswijze en bereidheid van de roker. Bij ondersteuning bij stoppen met roken is deze vorm van gespreksvoering effectief bevonden.
Hulpmiddelen
Wil je patiënt stoppen met roken? Aan de hand van een paar vragen kan je je patiënt een passend hulpmiddel laten vinden.
Het webinar ‘Goede zorg = Rookvrije zorg’ van 30 juni voor professionals van zorginstellingen die hun organisatie rookvrij willen maken, is terug te kijken (duur: 60 minuten; organisatie: Verslavingskunde Nederland).
Interventie
De interventie is ontwikkeld voor rokende cliënten met een lichte verstandelijke beperking (IQ 50-70) of rokende cliënten die moeilijk lerend zijn (voorheen zwakbegaafd genoemd; IQ 70-85), met bijkomende problemen in het adaptief functioneren. Hierna spreken we in deze interventiebeschrijving over cliënten met een LVB. Het hoofddoel van de interventie is dat de motivatie van cliënten met een LVB om te stoppen of minderen met roken is vergroot.
Kijk op interventies.loketgezondleven.nl voor meer informatie
Voor jou als huisarts en praktijkondersteuner
Enquête Achterhoek Rookvrij onder praktijkondersteuners
Afgelopen voorjaar is een enquête uitgezet onder praktijkondersteuners S en GGZ. Doelen waren om informatie op te halen over de huidige werkwijze en om zicht te krijgen op hun wensen en behoeften als het om stoppen-met-roken begeleiding gaat. In totaal hebben 41 praktijkondersteuners (respons 24%) de enquête ingevuld. Gemiddeld begeleidt een praktijkondersteuner achttien rokers per jaar bij het stoppen.
Sinds dit jaar worden erkende groepstrainingen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, en is er meer aanbod aan groepstrainingen in de regio. De praktijkondersteuners vermoeden dat bij bijna de helft van de rokers een groepstraining goed zou passen. De behoefte aan sociale steun is vooral belangrijk bij deze groep. Vooral voor patiënten die veel moeite hebben met stoppen of die veel mislukte stoppogingen hebben ondernomen, kan een groepstraining iets toevoegen, denkt men.
Voor jou als verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige
Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Wist je dat:
- 40 kinderen per dag in Nederland ter wereld komen die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook?
- 45 baby’s per jaar overlijden doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt?
- baby’s en peuters kans lopen op grote gezondheidsschade doordat ze meeroken met hun ouders?
Als verloskundige, jeugdverpleegkundige of kraamverzorger weet je hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van oorontstekingen tot astma.
Word ambassadeur!
Je kan nu ambassadeur worden voor een Rookvrije Start. Zo kan jij je collega’s stimuleren om zich ook in te zetten voor dit onderwerp. Zo kunnen we samen werken aan een Rookvrije Start! Als ambassadeur krijg je ondersteuning van de Taskforce Rookvrije Start met bijvoorbeeld gratis e-learning, voorlichtingsmaterialen en toegang tot de toolkit.
Aanmelden kan hier.
Factsheet van Pharos
Bekijk hier het factsheet van Pharos voor laaggeletterden en zwangerschap
Deze organisaties doen al mee
Achterhoek rookvrij
Zwembad Rekken
Berkelland
SV De Koppel
KV Olympia 22
Korfbalvereniging SEV
Ponyclub en Rijvereniging Zelhem
Natuurspeeltuin samen delen
Argo Atletiek
De IJsselcrossers
FCCL
Speeltuin Beltrum
AV Archeus
Freriks
SV Hakkelerkamp
Kinderboerderij De Ahof
Ropes & Running
Ava 70
Atletico '73
SV Robbedoes
SV De Vrees
SV Rozenstraat
SV De Berg
Buurtvereniging Vijverberg-Zuid
FC Trias
SV Schoneveld
Kinderboerderij Engbergen
Kinderboerderij Slingeland Ziekenhuis
SV De Bleek
Speeltuin Beltrum
SV Grol
Gemeente Aalten
AVA 70
SV Varsseveld
Voetbalclub NVC
Active Sport & Healthcenter
V.V. Sprinkhanen
Gemeente Montferland
DVC '26
S.V. Concordia Wehl
SC Doesburg
Tennis + Padel Doesburg
CKV SEV
Olympus ‘58 - Doetinchemse Hockey Club - TC Zuid - SV DZC ’68
Olympus ‘58
Doetinchemse Hockey Club
TC Zuid
SV DZC ’68