André Jorissen

ARGO-rookvrij-Spandoek-Mark-Boumans-1

Wat was de aanleiding om rookvrij te worden?

Gezondheid zit in de DNA van de atletieksport. Roken past daar echt niet bij. Bij ARGO Atletiek trainen veel hardlopers in één van onze trainingsgroepen. Hardlopen gaat gewoon veel makkelijker als je niet rookt. De jeugd rent, springt of werpt bij één van de atletiekonderdelen. Onze vereniging staat midden in de samenleving, dan moet je als club ook een verantwoordelijkheid dragen voor het gezond opgroeien van onze jeugd. Onze leden rookten al vrijwel nauwelijks tot niet. Bij onze grotere (loop)evenementen zagen we echter bezoekers zo af en toe nog wel eens roken. Dat vonden we niet passend en dus tijd voor actie. De Hartstichting kwam voor ons eigenlijk precies op het juiste moment langs met een promotiekit.

 

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Al sinds 2017 is onze accommodatie rookvrij. Wij waren toen één van de koplopers. Eind 2016 zagen we een campagne vanuit de Hartstichting voorbijkomen. Clubs werden opgeroepen om fan te worden van Rookvrij Sporten. Het bestuur heeft toen vrij snel de knoop doorgehakt en een fanpakket voor rookvrij sporten aangevraagd. In dit pakket zaten allemaal handige promotiemiddelen. Het was vervolgens zoeken naar een passend moment om daadwerkelijk het startschot te geven voor een rookvrije accommodatie. We hebben heel bewust gekozen om dit bij ons grootste sportevenement (de JUMBO Halve Marathon van Doetinchem) bekend te maken. Voorafgaand wisten we burgemeester Boumans warm te laten lopen om het startschot te geven. Naast het startschot voor de jeugdloop gaf hij daarmee ook het startschot voor onze rookvrije accommodatie.  Op onze accommodatie is sindsdien alleen nog maar rook vanuit de startpistolen zichtbaar. Dus eigenlijk zijn we niet helemaal rookvrij! 😉

 

Wat ging goed en wat niet?

We hebben goed gebruik gemaakt van de promotiemiddelen van het Rookvrij Sporten fanpakket. Daarnaast hebben we ook nog aanvullende communicatiematerialen besteld, zoals een groot spandoek, vlaggen, beachflags en vloerstickers. Als je het doet, dan moet je het goed doen. Zo ziet iedereen direct dat onze accommodatie rookvrij is. Om dat ook in Doetinchem en omgeving kenbaar te maken, hebben we een kant en klaar artikel met mooie foto naar de lokale huis aan huiskrant gestuurd. Zij namen het artikel en de foto over op hun voorpagina. ARGO Atletiek zette zich zo met positieve publiciteit in de schijnwerpers.

 

Zoals altijd zijn er ook bij ons nog wel verbeterpuntjes. Bij de overgang naar een nieuwe website is de info over onze rookvrije accommodatie namelijk helaas ‘in rook opgegaan’. We dienen hier op onze nieuwe website weer opnieuw aandacht aan te gaan besteden. Dat staat nog op de to do list.

 

Wat waren de reacties van leden en andere betrokkenen?

Voor zover wij weten zijn de reacties vrijwel alleen maar positief. Leden en bezoekers roken niet meer op onze accommodatie. Heel af en toe zien we nog een volwassenen buiten onze accommodatie roken op de parkeerplaats. We hebben sinds de introductie eigenlijk geen enkele negatieve reactie ontvangen. Daarbij gaan we maar uit van ‘geen bericht, is goed bericht’.  We hebben een heel groot Rookvrij spandoek bij de ingang hangen. Deze boodschap kan niet missen en dat creëert direct duidelijkheid voor onze bezoekers.

 

Wat is je gouden tip voor andere clubs en verenigingen?

Niet twijfelen, gewoon doen! Volg het voorbeeld van ARGO Atletiek en van andere clubs en maak ook jouw vereniging rookvrij. Maak zo mogelijk dat ook jullie jeugdleden opgroeien in een rookvrije omgeving. Leg vooral uit dat je het voor de gezonde toekomst van de jeugd doet. De jeugd heeft en verdient een gezonde toekomst!