Hans Scheinck

SV Grol rookvrij

Sportvereniging Grol in Groenlo is rookvrij geworden. Voorzitter Hans Scheinck vertelt: “De aanleiding was het roken door toeschouwers langs het veld bij de jeugdwedstrijden. We hebben vroegtijdig aangekondigd dat we rookvrij wilden worden, al een jaar tevoren. Als eerste stap hebben we op zaterdag het sportpark rookvrij gemaakt. We hebben onze boodschap herhaaldelijk gecommuniceerd en vragen beantwoord, vooral de vragen langs de lijn. Verder hebben we alvast mensen aangesproken die op zondag op het sportpark rookten. We hebben meteen duidelijk gemaakt dat over een bepaalde tijd ook de zondag rookvrij zou worden.”

Hoe hebben jullie gecommuniceerd? “We hebben bordjes opgehangen, onze website gebruikt, het clubblad ingezet en social media als ondersteuning gebruikt.”

Wat ging goed en wat niet? Welke reacties kregen jullie? “Eigenlijk zijn de stappen zonder grote problemen genomen. Aanspreken en uitleggen was wat we deden. Wel hebben we een rookplek buiten de hekken gerealiseerd. Naar de ‘overtreders’ hebben we steeds het statement gemaakt ‘roken hoort niet bij actieve sportbeoefening’. Alle reacties hadden begrip als basis; we hebben geen heftige weerstand ondervonden.”

Wat is je gouden tip voor andere clubs en verenigingen? “Gewoon invoeren! Aankondigen, uitleggen en statement maken. Rokers niet aanspreken op het feit dat ze roker zijn, maar op hun verantwoordelijkheid voor de sporter en mede-toeschouwers. Niet met sancties dreigen. Onze boodschap was: U bent altijd welkom, maar heb begrip voor de gezondheid van de ander.”