De rookvrij

Challenge

Ik wil me nu inschrijven

Creëer je eigen, effectieve rookbeleid met de kennis en ervaring van 79 andere bedrijven en Achterhoek Rookvrij. Ben jij één van de 80 deelnemers?

Vanaf maandag 6 september 2021 gaan we de uitdaging aan: 80 dagen, 80 organisaties, 80 rookvrije plekken. De bedrijven die deze uitdaging van Achterhoek Rookvrij aangaan, ontvangen wekelijks interessante opdrachten om het gesprek over roken te voeren en rookvrije plekken te creëren. Hun aanpak en resultaten delen ze met elkaar. Met de kracht van 80, komen we tot een rookbeleid dat werkt. Met als stip op de horizon: in 2040 volledig rookvrije werkplekken.

Wat houdt de Challenge in?

Tijdens de Rookvrij Challenge ontvang je als bedrijf elke week een opdracht, inspirerende ideeën of praktische tips. Je aanpak en de resultaten daarvan deel je via het online platform. Dat kan door middel van foto’s, filmpjes, Word-documenten etc; wat voor jou het beste werkt. Bovendien ontvang je een Toolbox met middelen die je kunnen helpen bij het vervullen van de opdrachten. Het online platform is alleen toegankelijk voor de deelnemende bedrijven. Uitgevoerde weekopdrachten worden in deze veilige omgeving met elkaar gedeeld, zodat we van elkaar kunnen leren. Ook wordt er vanuit Achterhoek Rookvrij gereageerd op ingezonden stukken en/of vragen met antwoorden en adviezen.

Bekijk hier 3 random opdrachten

1. Actieve opdracht

Geef aan wat er binnen jullie organisatie al is gedaan om te komen tot een zo goed mogelijk werkend rookvrijbeleid. Wat werkte daarbij wel en wat juist niet?

2. Actieve opdracht

Koppel een roker en een niet roker aan elkaar en laat ze in gesprek gaan over gedragsverandering en hoe moeilijk dat is? Laat ze samen met ideeën komen om te voorkomen dat een roker gaat roken tijdens zijn werk. Hoe zouden ze elkaar daar eventueel bij kunnen helpen?

3. Interactieve online bijeenkomst

Dit is geen opdracht maar de mogelijkheid om deel te nemen aan een bijeenkomst waar allerlei thema’s worden besproken door specialisten op gebied van roken / rookvrijbeleid. Ze delen kennis met de kartrekkers die direct waardevol zijn voor een werkend rookvrijbeleid.

Wat levert het je op?

Het maken van gewaardeerde afspraken met collega’s over (niet) roken blijft lastig. Met de 80-80-80 Challenge bundelt Achterhoek Rookvrij de krachten, kennis en ervaringen van zichzelf en 80 bedrijven. Deelnemende bedrijven willen allemaal hetzelfde: een rookbeleid dat wordt gedragen door de hele organisatie. Door de opdrachten en kennisdeling krijg je de kans manieren uit te proberen waar je zelf wellicht nooit op gekomen was. Trial & Error. Wat niet werkt voor jouw mensen laat je los, op wat wél werkt bouw je door.

Deelname levert hoe dan ook resultaat op. Je doel is een gezondere en open bedrijfscultuur, bewustere collega’s en een gewaardeerd rookbeleid. Met behulp van 80 gelijkgezinden met hetzelfde doel, komt het halen ervan dichterbij dan ooit. Achterhoek Rookvrij genereert bovendien veel publiciteit voor je bedrijf als aantrekkelijke werkgever. Deelname is dus altijd een slimme keus.

Wie kunnen meedoen?

We zijn op zoek naar 80 bedrijven of organisaties uit de Achterhoek. Sector, omvang, activiteiten maken niet uit. Iedereen is welkom, mits je de ambitie hebt om het rookbeleid binnen je organisatie te verbeteren.

Doe jij ook mee? Schrijf je nu in!

Veel gestelde vragen

We adviseren iedere organisatie een kartrekker aan te wijzen die ook als contactpersoon fungeert. Dat is vaak iemand van de afdeling HRM, maar mag natuurlijk ook een ander persoon zijn. Het kost de kartrekker gemiddeld 2 uur per week, gedurende tien weken.

Nee, de kartrekker betrekt afhankelijk  van de opdracht mensen uit de organisatie. Het zou wel heel mooi zijn als 1 of 2 rokers mee willen denken, bijvoorbeeld in een werkgroepje. Dan maak je ze ‘ambassadeur’ van de campagne.

Nee, in de toolbox zit alleen materiaal voor de kartrekker van de campagne. Hij gebruikt die materialen om de opdrachten te kunnen uitwerken.

De toolbox is voor de kartrekker, dus niet elke locatie krijgt een eigen toolbox. De meeste opdrachten zijn digitaal en kunnen dus makkelijk verspreid worden. Extra stoeptegels, gevelborden etcetera kan je aanvragen bij Achterhoek Rookvrij.

Het zijn hele gevarieerde opdrachten. Klik hier voor een aantal voorbeelden van opdrachten.

Delen is leren van elkaar. Het delen van jullie aanpak en resultaten is inspirerend voor anderen, en je kan zelf door de aanpak van andere geïnspireerd worden. Op de website is een besloten online platform gemaakt, waar iedereen zijn input kan delen en die van anderen kan uploaden. Ook kan je vragen stellen op het platform.

Wat is de bijdrage bij deelname?

Voor het ontwikkelen van de Challenge, het online platform, de bijeenkomsten en toolboxen vraagt Achterhoek Rookvrij een bijdrage aan de deelnemers. Om elk bedrijf, groot én klein, de kans te geven mee te doen, bieden wij je bij inschrijving de keuze uit drie verschillende toolboxen. De inhoud van de toolbox is afgestemd op de financiële bijdrage die je wilt leveren.

Toolbox A

 • Stoeptegel
 • Gevelbordje
 • Raamsticker
 • Werkboek en stiften
 • En enkele verrassingen

€200,-

Toolbox B

 • 2 stoeptegels
 • 2 gevelbordjes
 • 2 raamstickers
 • Werkboek en stiften
 • Bezoek adviseur voor persoonlijk advies
 • En enkele verrassingen

€350,-

Toolbox C

 • 3 stoeptegels
 • 3 gevelbordjes
 • 3 raamstickers
 • Werkboek en stiften
 • Bezoek adviseur voor persoonlijk advies
 • Voorlichtingsmiddag voor alle rokers
 • En enkele verrassingen

€500,-

Hoe kan je inschrijven?

In februari 2021 starten we met een gezamenlijke kick-off (afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona fysiek of digitaal) met alle deelnemers aan de 80-80-80 Rookvrij Challenge.

  Waarom deze 808080 Rookvrij Challenge?

  • Rokers die stoppen zijn fitter en productiever.

  • Een rokende werknemer kost de werkgever bijna 4500 euro per jaar.

  • Veel bedrijven weten niet hoe ze op een goede manier het gesprek over roken aan moeten gaan.

  • Roken leidt tot irritatie op de werkvloer.

  • Zien roken doet roken.

  • Bedrijven kunnen leren van elkaar. Waarom zou je alles zelf bedenken?

  • Door (mee)roken overlijden ieder jaar meer dan 20.000 Nederlanders. Dat zijn er meer dan alle doden door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar!

  Heeft u behoefte aan meer informatie?

  Laat dan hier uw e-mailadres achter zodat we contact met u kunnen opnemen

   Of neem zelf contact op met een van de volgende personen:

   Lieke: l.vandijk@ggdnog.nl

   Welmoed: welmoed.nijboer@proscoop.nl

   Tamara: t.baert@iriszorg.nl

   Andra: aweg@hzoa.nl

   Wat is Achterhoek Rookvrij

   Het kabinet heeft samen met diverse partijen een pakket aan stevige maatregelen en acties afgesproken om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Dat wil zeggen: een generatie van kinderen die rookvrij opgroeit.

   Ook in de Achterhoek dragen we hier graag ons steentje aan bij. Verschillende maatschappelijke organisaties en gemeenten uit de Achterhoek nemen hierin het voortouw. Wij doen dit graag voor en met iedereen die hieraan wil meewerken. Elke organisatie, elk bedrijf en elk individu.

   Achterhoek Rookvrij is een initiatief van alle Achterhoekse gemeenten, GGD NOG, IrisZorg, huisartsen, Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis.

   Voorkomen dat jongeren gaan roken

   Rookvrije omgevingen creëren

   Rokers helpen bij het stoppen

   Deel hier de challenge!

   Achterhoek Rookvrij is mede tot stand
   gekomen dankzij financiering van

   logo_8rhk